Loading...
Kulinarika Prleška tünka

Prleška tünka

Prleška tünka je kulinarična posebnost, ki izhaja iz regije Prlekija ali po domače iz krajev na desnem bregu reke Mure. Gre za mesni izdelek, ki je konzerviran v zaseki ter tradicionalno hranjen v lesenih posodah imenovanih »tünka«. Z zorenjem v zaseki, dobi meso posebni okus, ki ga cenijo poznavalci te gastronomske posebnosti. Prleško tünko so kmetje na vasi “proizvajali” zaradi dejstva, da je bilo treba meso, ki so ga pridobili od prašičev, na neki način konzervirati. Ker so pri vsaki hiši imeli nekaj prašičev, je bil čas kolin vedno pozimi. Klimatske razmere niso dovoljevale, da bi meso dlje časa ohranili v toplejših mesecih. Da bi meso dlje časa ostalo uporabno oziroma, da so ga v časih, ko še niso poznali hladilnikov in zamrzovalnikov prihranili za celo leto, so meso termično obdelali in ga potapljalioziroma “tünkali” v zaseko in hranili v prej omenjeni posodi. Na ta način je meso bilo uporabno dalj časa ne glede na to, da ni bilo tehnologije za hranjenje mesnih izdelkov. Na ta način se proizvaja Prleška tünka še danes, tako v gospodinjstvih za lastno uporabo, kot tudi v pogojih industrijske proizvodnje, namenjene za trg.

B A N O V I Č K A *Kartica ugodnosti*

Postanite članica / član kluba ugodnosti Terme Banovci in se pustite razvajati... Za koriščenje storitev v Termah Banovci pa boste nagrajeni s popusti. Člani kluba ugodnosti boste lahko deležni še posebnih popustov, ki vam bodo omogočili še ugodnejše koriščenje naših storitev.

Več o kartici ugodnosti

Kartica ugodnosti

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Preberi več o piškotkih

Dostopnost