Prleška gibanica

Prleška gibanica je praznično pecivo iz vlečenega testa v več plasteh ali gübah, med katerimi je nadev. 

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Gibanica se imenuje po besedi güba (guba), ki označuje posamezno plast vlečenega testa.

V 19. stoletju so nadevi lahko bili s sirom, smetano, maslom, medom, orehi, makom, tudi z jabolki, repo, zeljem ali bučami. V času trgatev so jo gospodinje pripravljale tudi s svežim grozdjem.

Danes je pripravljena iz več plasti vlečenega testa in nadevom iz skute in kisle smetane ter prelita z mešanico kisle smetane, stepenim jajcem in stopljenim maslom.

 

RECEPT ZA PRLEŠKO GIBANICO


VLEČENO TESTO
50 dag pšenične moke
1 žlica rastlinskega olja
1 žlica jabolčnega kisa
1 jajce
ščepec soli
mlačna voda po potrebi


SKUTNI NADEV
1 kg polnomastne skute
3 žlice kristalnega sladkorja
ščepec soli


SMETANOV POLIV
do 1 l kisle smetane
3 jajca


MAŠČOBNI POLIV
10 dag masla ali rastlinskega 

Fotogalerija