Prleška gibanica
Prleška gibanica je praznično pecivo iz vlečenega testa v več plasteh ali gübah, med katerimi je nadev – v 19. stoletju so to lahko bili s sirom, smetano, maslom, medom, orehi, makom, tudi z jabolki, repo, zeljem ali bučami. V času trgatev so jo gospodinje pripravljale tudi s svežim grozdjem. Poznamo tri različne priprave: prleška gibanica (brez rozin), pečena na loparju ter gibanica v lončenem pekaču.

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke
RECEPT ZA PRLEŠKO GIBANICO
VLEČENO TESTO
50 dag pšenične moke
1 žlica rastlinskega olja
1 žlica jabolčnega kisa
1 jajce
ščepec soli
mlačna voda po potrebi
SKUTNI NADEV
1 kg polnomastne skute
3 žlice kristalnega sladkorja
ščepec soli
SMETANOV POLIV
do 1 l kisle smetane
3 jajca
MAŠČOBNI POLIV
10 dag masla ali rastlinskega olja
