Prleška tünka

Prleška tünka je kulinarična posebnost, ki izhaja iz regije Prlekija, ali po domače iz krajev na desnem bregu reke Mure.

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Prleška tünka mora biti pripravljena po posebnih pogojih in točno določenimi sestavinami. Gre pa za izdelek,  ki je konzerviran v zaseki ter tradicionalno hranjen v lesenih posodah imenovanih »tünka«. Z zorenjem v zaseki, dobi meso posebni okus, ki ga cenijo poznavalci te gastronomske posebnosti. Prleško tünko so kmetje na vasi “proizvajali” zaradi dejstva, da je bilo treba meso, ki so ga pridobili od prašičev, na neki način konzervirati. Ker so pri vsaki hiši imeli nekaj prašičev, je bil čas kolin vedno pozimi. Klimatske razmere niso dovoljevale, da bi meso dlje časa ohranili v toplejših mesecih. Da bi meso dlje časa ostalo uporabno oziroma, da so ga v časih, ko še niso poznali hladilnikov in zamrzovalnikov prihranili za celo leto, so meso termično obdelali in ga potapljalioziroma “tünkali” v zaseko in hranili v prej omenjeni posodi. Na ta način je meso bilo uporabno dalj časa ne glede na to, da ni bilo tehnologije za hranjenje mesnih izdelkov. Na ta način se proizvaja Prleška tünka še danes, tako v gospodinjstvih za lastno uporabo, kot tudi v pogojih industrijske proizvodnje, namenjene za trg.