Svetovni dan zdravja 2023

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

7.4.2023

Zdravje za vse

Svetovni dan zdravja poteka vsako leto 7. aprila in zaznamuje obletnico ustanovitve Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) leta 1948. Poleg osredotočanja na pot do zdravja za vse, ki je letošnja izpostavljena tema, bo SZO letos obeležila tudi svojo 75. letnico obstoja.

Leta 1948 so se države sveta združile in ustanovile Svetovno zdravstveno organizacijo, da bi spodbujale zdravje, ohranjale svet varen in ščitile ranljive - na način, da bi lahko vsi in povsod dosegli najvišjo raven zdravja in dobrega počutja. Leto 75. obletnice je priložnost, da se ozremo na uspehe javnega zdravja, ki so v zadnjih sedmih desetletjih izboljšali kakovost življenja. To je tudi priložnost za motivacijo za ukrepanje in spopadanje z zdravstvenimi izzivi danes in v prihodnosti.

Na področju javnega zdravja se namreč nenehno soočamo z novimi izzivi. Nesporno dejstvo je, da zdravstvo samo ne more izboljšati zdravja in dobrega počutja današnjega prebivalstva. Da bi to dosegli, je pomembna vzpostavitev in ohranjanje že obstoječih različnih partnerstev, povezav in sodelovanj.

 

Zdrava življenjska okolja lahko spremenijo življenja ljudi.

V Sloveniji smo lahko ponosni na širok nabor dejavnosti za krepitev in izboljšanje zdravja za vse skupine prebivalstva. Skupaj z vami si prizadevamo ustvariti pogoje zdravja za vse, pri tem pa se zavedamo, da so sodelovanje, aktivnosti in podpora v lokalnih okoljih ključnega pomena.

Vabimo vas, da skupaj obeležimo letošnji Svetovni dan zdravja in z osvetlitvijo pomembnih kulturnih, zgodovinskih, zdravstvenih in drugih ustanov po Sloveniji, v značilno modri barvi Svetovne zdravstvene organizacije (specifikacije barve v prilogi), pokažemo našo skupno zavezo k zagotavljanju zdravja za vse.

 

 

Fotogalerija