Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke
25.9.2022
Ocenjevanje je potekalo minuli petek v prostorih Zavoda Marianum.
V letošnjem letu je komisija v sestavi – predsednice ga. Irene KOS iz KGZ Celje, članic ga. Slavice STRELEC KGZ PTUJ in ga. Ivanke DONKO, ocenila 7 vzorcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke. Ocenjevanje se je vršilo na podlagi pravilnika o ocenjevanju "Prleške tünke".
Pri pregledu vseh ocenjevalnih zapisnikov je bila komisija enotnega mnenja. Odstopanja so bila minimalna, z manjšimi napakami, ki pa jih v tehnološkem postopku lahko odpravimo – suh, drobljiv izdelek, rahlo presoljen, prisotnost rahle žarkosti, izstopajoči vonj po dimu, neizkrvavljenost. To so bile ugotovitve pri mesu, vse zaseke pa so bile zelo dobre.
Tovrstna ocenjevanja pa so namenjena prav temu, da odkrivamo te male napake in jih skušamo odpravljati. Za pripravo kvalitetnega mesa v zaseki oz. prleške tunke pa je potrebno kar nekaj znanja in upoštevanja vseh korakov v tehnološkem postopku – od vzreje prašiča, zakola, ohlajenosti mesa, upoštevanje temperatur, obdelave slanine, vsoljevanje, dimljenje ter priprave tunke in zorjenje mesa v zaseki.
Sodelujočim Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot ter komisija izrekata iskrene čestitke.
V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke so bili ocenjeni štirje vzorci:
Bronasto priznanje je prejela Anja VARGAZON iz Cvena
Zlato priznanje pa so prejeli:
Jožef RAUTER iz Veržeja
Janko KODILA iz Markišavec
Boris RANTAŠA iz Veržeja
Certificirani proizvajalci prleške tunke.
V tej kategoriji so bili ocenjeni trije vzorci, rezultati pa so naslednji:
Bronasto priznanje prejme:
Kmetija VARGAZON Daniela iz Cvena 14
Srebrna priznanja prejmejo:
Panvita MIR d.d. Gornja Radgona
Kmetija KOROŠA Marjana iz Križevec