Ocenjevanje "Prleške tünke 2022"

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

25.9.2022

Ocenjevanje

Ocenjevanje je potekalo minuli petek v prostorih Zavoda Marianum.

V letošnjem letu je komisija v sestavi – predsednice ga. Irene KOS iz KGZ Celje, članic ga. Slavice STRELEC  KGZ PTUJ in ga. Ivanke DONKO, ocenila 7 vzorcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke. Ocenjevanje se je vršilo na podlagi pravilnika o ocenjevanju "Prleške tünke".

 

Pri pregledu vseh ocenjevalnih zapisnikov je bila komisija enotnega mnenja. Odstopanja so bila minimalna, z manjšimi napakami, ki pa jih v tehnološkem postopku lahko  odpravimo – suh, drobljiv izdelek, rahlo presoljen, prisotnost rahle žarkosti, izstopajoči vonj po dimu, neizkrvavljenost. To so bile ugotovitve pri mesu, vse zaseke pa so bile zelo dobre.

 

Tovrstna ocenjevanja pa so namenjena prav temu, da odkrivamo te male napake in jih skušamo odpravljati. Za pripravo kvalitetnega mesa v zaseki oz. prleške tunke pa je potrebno kar nekaj znanja in upoštevanja vseh korakov v tehnološkem postopku – od vzreje prašiča, zakola, ohlajenosti mesa, upoštevanje temperatur,  obdelave slanine, vsoljevanje, dimljenje ter priprave tunke in zorjenje mesa v zaseki.

 

Sodelujočim Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot ter komisija izrekata iskrene čestitke.

 

V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke so bili ocenjeni štirje vzorci:

  

Bronasto priznanje je prejela Anja VARGAZON iz Cvena

 

Zlato  priznanje pa so prejeli:

Jožef RAUTER iz Veržeja

Janko KODILA iz Markišavec

Boris RANTAŠA iz Veržeja

 

Certificirani proizvajalci prleške tunke.

 

V tej kategoriji so bili ocenjeni trije vzorci, rezultati pa so naslednji:

 

Bronasto priznanje prejme:

Kmetija  VARGAZON Daniela iz Cvena 14

 

Srebrna  priznanja prejmejo:

Panvita MIR d.d. Gornja Radgona

Kmetija KOROŠA Marjana iz Križevec

 

 

 

Fotogalerija