TajaART - Tatjana Prelog

Opis točke

Tatjana Prelog je »srce klekljanja« v Veržeju, z ljubeznijo kleklja in ustvarja že kar 30 let.

Tatjana Prelog, ki vodi skupino klekljaric, (prihaja iz ustvarjalne družine) je po poklicu zlatarka. Klekljati je začela v srednješolskih letih. Pozneje je znanje nadgradila s pomočjo strokovnih knjig in s spleta. Ker ni zasledila, da bi se pri nas v Pomurju kdo ukvarjal z izrisom vzorcev za klekljanje, se je lotila tudi oblikovanja in risanja vzorcev.

Ustvarja v več tehnikah iz različnih materialov. Najraje kleklja motive in jih uokviri. Izdeluje klekljan nakit, nakit iz žice in perlic, niti, lesa… v pickpoint tehniki izdeluje voščilnice in motive za v okvir, kvačka in šiva torbice in še bi se kaj našlo.

Leta 2016 je s svojimi klekljaricami sodelovala na čipkarski razstavi v Ljutomeru, ki je bila v sklopu 17. svetovnega čipkarskega kongresa šivane in klekljane čipke (OIDFA), ki se je odvijal v Ljubljani.

Istega leta so pomurske klekljarice po vzorcih, ki jih je narisala Tatjana, sklekljale logotip in napisa za lenti medene princese in medene kraljice. Tatjana pa je združila zlatarstvo in klekljanje in izdelala krono za medeno princeso.

Začetki klekljanja v Veržeju segajo v leto 2006, ko so se Verženke začele dobivati na srečanjih. Leta 2008 pa so začele razstavljati, kar je preraslo v danes že tradicionalno razstavo v mesecu maju.

Lani je skupina klekljaric ob obletnici klekljanja v Veržeju posnela predstavitveni video.