Čebelarski muzej Tigeli

Vrsta ponudbe

Čebelarstvo, Lokalno pridelana hrana, Kmetija

Mobilni telefon

031 853 390

E-pošta

'jozef.tigeli@gmail.com'

Opis točke

V čebelarstvu Tigeli se nahaja Čebelarski muzej, ki izvira iz konca 19. stoletja in je edini ohranjen osmerokotni čebelnjak v Sloveniji. Obiskovalci si lahko ogledate še zeliščne vrtove in učni čebelnjak. Na koncu ste deležni še degustacije naših medenih dobrot.

V čebelarstvo Tigeli ste vabljeni na vodene oglede čebelarstva in čebelarskega muzeja, ki izvira iz konca 19.stoletja in je edini ohranjen osmerokotni čebelnjak v naravi. V njem se nahajajo čebelarski pripomočki, ki so jih pri čebelarjenju uporabljali nekoč. Ob sprehodu med muzejem in čebelnjaki se nahajajo zeliščni vrtovi, ter medovite rastline, učni čebelnjak, v katerem vam pokažemo čebele skozi stekleno steno. Ob učnem čebelnjaku se nahaja stena v obliki satovja, na kateri so razstavljene fotografije o razvoju čebelje družine. Na koncu ste deležni še degustacije naših medenih dobrot: domačih medenjakov, več vrst medenega likerja in medu z možnostjo nakupa le-teh.

 

Ob obisku Čebelarstva Tigeli si lahko ogledate star čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja. Z ohranjeno opremo predstavlja izjemno in bogato kulturno dediščino. Vsi eksponati, ki so na ogled, so od drugih čebelarjev, ki so se prenehali ukvarjati s čebelarstvom, vendar so imeli željo, ohraniti čebelarstvo, kakršno je bilo nekoč. Sam čebelnjak je osmero kotne oblike, izdelan po paviljonskem načrtu, s strešno lino za zračenje in svetlobo. V njem se nahaja 84 panjev po nemškem sistemu Naiser. V muzeju so na ogled razna točila za med, ročni kadilniki, stiskalnice za vosek, preko 300 let star panj, gobe za dimljenje čebel, model za izdelovanje satnic in še veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov.

Poleg Čebelarskega muzeja, se v okolici nahajajo zeliščni vrtovi z zasajenimi več kot 100 medovitimi rastlinami. En del zeliščnega vrta je osmero kotno oblikovan, da se povezuje z muzejem, spet drugi pa je oblikovan v šest kotno obliko, tako kot so oblikovane celice satovja.

Po učni poti, ki jo obdajajo informativne table o življenju čebel in njihovega razvoja, se sprehodite do učnega čebelnjaka, ki je naseljen z živimi čebeljimi družinami, v katerem se nahaja še preostanek zbirke s čebelarskimi pripomočki in pa steklena stena, ki omogoča obiskovalcem pogled čebel, ki se nahajajo v panju.

Poleg možnosti ogleda čebel skozi stekleno steno, imamo ob čebelnjaku postavljeno še steno v obliki satovja, na kateri so razstavljene fotografije o razvoju čebele.

Po končanem ogledu je vsak gost deležen degustacije medu, kremnih medov, domačih medenjakov, medenih likerjev, ki so izdelani iz grozdja jurke in gamaja, ter likerja smrekovi vršički, z možnostjo nakupa le-teh.

V naše čebelarstvo lahko sprejmemo v poletnem in jesenskem času do 100 obiskovalcev naenkrat, pozimi v zaprtem prostoru pa lahko sprejmemo do 40-50 obiskovalcev.

Za vse tiste, ki bi želeli čebele in delo z njimi spoznati od blizu, pa ponujamo tudi medena doživetja in čebelarstvo vam ob odhodu ne bo več neznanka.

Virtualni sprehod