Slavko Osterc (17.6.1895 – 23.5.1941)

Slavko Osterc (17.6.1895 – 23.5.1941) – glasbeni pedagog in skladatelj, zaslužen za posodobitev slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Osnovno šolo je končal v Veržeju. realko pa v Ljutomeru. Kot zelo nadarjen otrok glasbe se je odločil za študij učiteljskega poklica in učiteljišče končal v Mariboru. Prva službena leta je preživel v Krčevini, Sevnici in Celju, kjer je ustanovil svoj godalni kvartet. Tu začne tudi komponirati. Najprej skladbe za mladino, kasneje tudi  samospeve,, oboje na besedila Otona Župančiča, njegovega prijatelja. Ker mu učiteljski poklic v komponiranju ni bil dovolj strokoven, se je odločil za študij na konservatoriju v Pragi na Češkem, kjer so že komponirali njegovi somišljeniki in glasbeni ustvarjalci nove moderne. Tam je napisal mnogo skladb, med drugim tudi opero Krst pri Savici in Krog s kredo. V Sloveniji je naletel na velike kritike svojih kolegov skladateljev, ki so takrat zagovarjali in komponirali romantiko. Po končanem študiju v Pragi se je zaposlil kot predavatelj na konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Njegovo zdravstveno stanje se je po 1. svetovni vojni poslabšalo, saj je bil ranjen na soški vojni in kmalu za tem začel bolehati za neozdravljivo boleznijo. Pokopan je na pokopališču Svetega Križa v ljubljanskih Žalah.

Leta 1963 so mu na trgu postavili spomenik, delo kiparja Marjana Keršiča in uredili spominsko sobo v zadružnem domu. Prav tako njemu v spomin vsako leto zadnjo soboto v mesecu maju prirejajo koncerte.