Franjo Kozar (1902 - 1981)

Franjo Kozar učitelj, kulturnik.

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

V kulturni zgodovini Občine Veržej so pomembno vlogo odigrali nekateri učitelji in duhovniki. Med učiteljskimi imeni izstopa šolski upravitelj Franjo Kozar, ki se je dejavno vključeval v kulturno in društveno življenje v Veržeju ter bil tudi njegov kronist, saj je več desetletij skrbno beležil pomembne družbene dogodke v kraju  in pisal društvene kronike.

Franjo Kozar se je rodil 7.marca 1902. leta v Veržeju v želarski družini Ivana Kozarja in Lize Gajsar, ki je štela osem otrok. Po šestih razredih osnovne šole in štirih razredih gimnazije se je vpisal na učiteljišče v Maribor, kjer je leta 1921 opravil maturo, leta 1924 pa strokovni izpit. Učiteljsko službo je nastopil leta 1921 pri Sv. Duhu na Stari gori, pozneje je poučeval še v Vučji vasi in na Tišini. Leta 1925 je bil nameščen za šolskega upravitelja v Veržej.

Franjo Kozar je že kot dijak in od 1921. leta kot učitelj na Stari gori vodil pevski zbor Bralnega društva Veržej. Med njegova večja dejanja nedvomno sodi ustanovitev naprednega društva Sokol, zaradi česar so mu Nemci 1941.leta prepovedali opravljati učiteljski poklic in sleherno kulturno delovanje. Da bi med vojno preživel svojo družino, se je kot prometnik zaposlil na železnici v Ljutomeru. V okrilju ilegale je pričel delati za Osvobodilno  fronto kjer je zbiral sanitetni material in orožje za partizane.

 Ustvarjalno delo Franja Kozarja je vpeto v razvoj Veržeja in njegove okolice še zlasti po letu 1945,ko je takoj po osvoboditvi ustanovil prosvetno društvo, čebelarsko družino, aktivno sodeloval pri gasilskem društvu, turističnem društvu in še bi lahko naštevali.

Po osvoboditvi leta 1945 je spet opravljal dolžnost upravitelja osnovne šole v Veržeju, vse do svoje upokojitve1965 leta.

 Kot ljubitelj glasbe in strokovnjak je že od leta 1922 vodil pevske zbore Bralnega društva-pozneje Prosvetnega društva. Vodil je vaški mladinski pevski zbor, mešani in moški pevski zbor. Bil je tudi režiser in vodja igralskih skupin ter vodja tamburaških orkestrov v različnih sestavah in v različnih časovnih obdobjih. Od leta 1923 do 1958 je bil predsednik Bralnega oz. Prosvetnega društva. Aktivno se je s kulturnim in društvenim življenjem ukvarjal vse do svoje smrti.

Franjo Kozar je umrl leta 1981.Pokopan je na veržejskem pokopališču. V obdobju od leta 1920 do leta 1980 je bil gonilna sila družbenega ,društvenega in kulturnega življenja v Veržeju in okolici. Za svoj bogat doprinos je prejel številna priznanja. Nedvomno je bil pomembna in osrednja osebnost tega obdobja.