Učna gozdna pot »Mrtvice reke Mure«

Učna gozdna pot »Mrtvice reke Mure« je pot, ki vodi med mrtvimi rokavi reke Mure, na kateri se lahko najbolje prepričamo o raznolikem in bogatem življenju v poplavnem svetu ob Muri. To je 2,5 km dolga markirana gozdna učna steza ob mrtvici reke Mure, ki so jo zasnovali veržejska biologinja Božena Kosi, Dane Katalinič in Cvetka Ivančič.

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Njen skrbnik je Franc Kosi, ki po njej vodi učence in učitelje, laike in strokovnjake ter med sprehodom in ogledom razloži ekologijo rečene loke, predstavi rastlinske in živalske vrste loke in življenje ljudi ob Muri.

Pot se začne na vzhodni strani železniške proge in se konca ob brodu čez Muro, ki pelje do Otoka ljubezni v Ižakovcih in tamkajšnjega muzeja »büjraštva«. Ob poti je z napisnimi tablami označenih 35 drevesnih in grmovnih (domačih in tujerodnih) vrst.

Nedaleč od poti, v župnijski šumi, rasteta tudi dve drevesi izjemnih dimenzij, ki sta uvrščeni na seznam naravnih vrednot: črni topol (Populus nigra) je naravna vrednota državnega pomena, medtem ko je vez ali dolgopecljati brest (Ulmus leavis) naravna vrednota lokalnega pomena.

Ob učni poti je tudi sestoj sajenega kanadskega črnega oreha (Juglans nigra), ki so ga zasadili leta 1935 učenci OŠ Veržej. Poleg dreves mehko in trdolesne loke se na učni poti seznanimo tudi z vegetacijo poplavnega travnika z zavarovano ozkolistno narciso (Narcissus poeticus L.) in mehkodlakavim Pljučnikom (Pulmonaria molissima), v logih pa z rastlinami v podrasti in tudi z redkimi vrstami, kot sta drobnocvetna torilnica (Omphalodes scorpioides (Haenke) Schrad.) in ozkoklasi šaš (Carex strigosa Huds).

Žal je v logih čedalje več invazivnih tujih rodnih rastlin, npr. Žlezava nedotika (Impatiens glandulifera) in japonska dresnik (Reneutria japonica Houtt.), ki izrinjajo domače rastlinstvo v rečni loki.

Kontakt za Društvo Učna gozdna pot - Mrtvice reke Mure Veržej:

Društvo Učna gozdna pot - Mrtvice reke Mure Veržej

GSM: +386 (0)31 495 480 ali Tel: (02) 588 13 59

Fotogalerija