Bela narcisa ali fünkešnica

Radiflorus, kot je strokovno ime čebulnici, ki ji pravimo narcisa, po domače fünkesnica ali tudi ključavnica. Taksno ime naj bi po izročilu dobila zato, ker je hotel bog kaznovati čebele, ki so med nabirale tudi ob nedeljah.

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

V narcisah jim ga je zaklenil, tako da jim tik pod prašniki naredil bunčice. Beli cvetovi narcise so na steblu visokem 20-40 cm, in imajo štiri sivozelene črtaste liste. Cvet je posamičen, dvospolen in zvezdast, šest listov cvetnega odevala je belih, privenček je pladnjast in znatno krajši od odevala, rumen z rdečim robom.

V Občini Veržej najdemo narcise na treh rastiščih, ki so občinska last. Zanje skrbi Turistično društvo Veržej s košnjo ob primernem času po odcvetu. Narcisa je zavarovana rastlinska vrsta, zato je trganje in izkopavanje kaznivo. V Veržeju narcise po izročilu varujejo iz staroslovanske mitologije izhajajoči škrat leščeček, ki odganja morebitne uničevalce. Z narcisami so povezane tudi prireditve, ki jih v Veržeju organizirajo v maju -mesecu narcis in občinski praznik.

Fotogalerija