Loading...
Znane osebnosti Slavko Osterc (17.6.1895 – 23.5.1941)

Slavko Osterc (17.6.1895 – 23.5.1941)

Slavko Osterc (17.6.1895 – 23.5.1941) ÔÇô glasbeni pedagog in skladatelj, zaslu┼żen za posodobitev slovenske glasbene ustvarjalnosti. Osnovno ┼íolo je kon─Źal v Ver┼żeju. realko pa v Ljutomeru. Kot zelo nadarjen otrok glasbe se je odlo─Źil za ┼ítudij u─Źiteljskega poklica in u─Źitelji┼í─Źe kon─Źal v Mariboru. Prva slu┼żbena leta je pre┼żivel v Kr─Źevini, Sevnici in Celju, kjer je ustanovil svoj godalni kvartet. Tu za─Źne tudi komponirati. Najprej skladbe za mladino, kasneje tudi┬á samospeve,, oboje na besedila Otona ┼Żupan─Źi─Źa, njegovega prijatelja. Ker mu u─Źiteljski poklic v komponiranju ni bil dovolj strokoven, se je odlo─Źil za ┼ítudij na konservatoriju v Pragi na ─îe┼íkem, kjer so ┼że komponirali njegovi somi┼íljeniki in glasbeni ustvarjalci nove moderne. Tam je napisal mnogo skladb, med drugim tudi opero Krst pri Savici in Krog s kredo. V Sloveniji je naletel na velike kritike svojih kolegov skladateljev, ki so takrat zagovarjali in komponirali romantiko. Po kon─Źanem ┼ítudiju v Pragi se je zaposlil kot predavatelj na konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Njegovo zdravstveno stanje se je po 1. svetovni vojni poslab┼íalo, saj je bil ranjen na so┼íki vojni in kmalu za tem za─Źel bolehati za neozdravljivo boleznijo. Pokopan je na pokopali┼í─Źu Svetega Kri┼ża v ljubljanskih ┼Żalah.

Leta 1963 so mu na trgu postavili spomenik, delo kiparja Marjana Ker┼íi─Źa in uredili spominsko sobo v zadru┼żnem domu. Prav tako njemu v spomin vsako leto zadnjo soboto v mesecu maju prirejajo koncerte.

B A N O V I ─î K A *Kartica ugodnosti*

Postanite ─Źlanica / ─Źlan kluba ugodnosti Terme Banovci in se pustite razvajati... Za kori┼í─Źenje storitev v Termah Banovci pa boste nagrajeni s popusti. ─îlani kluba ugodnosti boste lahko dele┼żni ┼íe posebnih popustov, ki vam bodo omogo─Źili ┼íe ugodnej┼íe kori┼í─Źenje na┼íih storitev.

Ve─Ź o kartici ugodnosti

Kartica ugodnosti

Spletno mesto uporablja pi┼íkotke zaradi bolj┼íe uporabni┼íke izku┼ínje. Z uporabo na┼íe spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Preberi ve─Ź o pi┼íkotkih

Dostopnost