Loading...
Verženske-Zgodbe Verženci so dobili kino

Verženci so dobili kino

Bilo je tako pred davnimi leti, ko so si Križovcari v svojem kulturnem domu uredili kinopredstave.To je bil za naš del pokrajine velik dosežek, saj je do tedaj kino obstajal le v večjih mestih, kot so Ljubljana, Celje, Maribor in Murska Sobota. Križovcari so si kupili kinoprojektor, preuredili dvorano in pričeli s predstavami. Tudi mi Verženci smo hodili peš v Križevce, nekateri pa tudi s kolesi. Pa kaj, ko tudi koles ni bilo pri vsaki hiši. Da pa bi peš vsako soboto hodili po makadamu v Križevce, je bilo nemogoče, saj so podplati na čevljih bili predragi, da bi jih čevljar vsake toliko zamenjeval.

Na zboru krajanov v Veržeju je padla odločitev, da tudi Verženci moramo dobiti svoj kino. Stekle so številne akcije za denarjem. Ljudje so zmajevali z glavami, da bo z zbiranjem denarja po gospodinjstvih bolj težko, saj še ni minilo niti deset let, ko so nekateri morali za obvezno oddajo državi oddati skoraj celo premoženje. Pa tudi kmetijske obdelovalne zadruge so popolnoma osiromašile naša gospodarstva. Pa je pogruntal bister Tunek, da ima država pri Babičevem mlinu kar velik kos gozda, kjer rastejo debele vrbe. Če nam je doslej država jemala, si bomo mi tokrat nekaj povrnili.

“Posekali bomo državni gozd in les prodali za celulozo,” je Tunek bodril Veržence, ki so bili z dušo in telesom za to, da si tudi v Veržeju uredimo svoj kino.

Rečeno storjeno. Verženci so nabrusili svoje žage in sekire, se podali v državni gozd in vrbe so padale vse vprek. Ludvik in Lujzek sta hlodovino olupila in razcepila, Franček pa je s svojimi konji vozil les pred zadružni dom in skladal dolgo in široko skladovnico, vse dotlej, dokler je po oceni državnega logarja odkupna cena znašala toliko denarja, da je bilo dovolj za nabavo kinoprojektorja. Ravno takrat so v Mzrski Soboti kupili nov kinoprojektor in starega ponudili Veržencem.

S prostovoljnim delom so ljudje preuredili prostor za kinokabino, napeli platno in predstave so se pričele. Na kinopredstave, ki so bile v soboto zvečer, v nedeljo popoldan in v nedeljo zvečer je prihajalo veliko ljudi iz Dokležovja, Ižakovec, Bratonec, Krapja, Cvena, Grlave, Krištanec in Šalinec. Tudi Veržencev je bilo veliko. Prihajali so mladi, srednjih let in starejši. Nekateri so se med predstavami ljubimkali, drugi spali, tretji pa pozorno gledali film. Ob sobotah in na obeh predstavah v nedeljo so predvajali isti film. Ko so bile na sporedu kavbojke, so se nekateri tako vživeli v predstavo, da so se na glas z igralci na platnu pogovarjali. Med temi obiskovalci sta izstopala predvsem dva, Matija in Draš. Matija je ponavadi obiskoval vse tri predstave, sobotno in nedeljski. Mislili smo, da v soboto filma ni razumel, pa si je v nedeljo prišel še enkrat pogledat. Bili smo v zmoti. Matija je na vsak način hotel kavbojskemu igralcu na platnu dopovedati, da ga bo Indijanec ustrelil.

Pogovor je izgledal takole: “Fant ne hodi tja proti grmu, tam te bo Indijanec ustrelil!”

Puščica je zletela in zadela kavbojca, Matija pa spet: “Kaj sem ti rekel, pa me nisi ubogal!” V nedeljo pa so ta opzorila s strani Matije izgledala takole: “Fant, sem ti že včeraj rekel, ne hodi proti grmu, ker te bo Indijanec ustrelil.”

in ko je puščica zletela, je bil Matijin komentar sledeči: “Vidiš, tirkrat sem ti že rekel, pa me nisi ubogal. Če bi me ubogal, bi še lahko bil danes živ.”

Opazovali pa smo tudi Draša, ki se je ravno tako udeleževal vseh predstav.

Ko smo ga v nedeljo zvečer vprašali, zakaj je že tretjič prišel na predvajanje enega in istega filma, nam je odgovoril: “Zato, ker sta bila včerajšnji in današnji popoldanski film zelo dobra, sem prišel pogledat, kakšen bo kaj nocoj.” Če je bilo še več takih gledalcev, kot sta bila Draš in Matija, ne bi mogli zanesljivo trditi, vemo pa to, da so bile vse kinopredstave dobro obiskane.

B A N O V I Č K A *Kartica ugodnosti*

Postanite članica / član kluba ugodnosti Terme Banovci in se pustite razvajati... Za koriščenje storitev v Termah Banovci pa boste nagrajeni s popusti. Člani kluba ugodnosti boste lahko deležni še posebnih popustov, ki vam bodo omogočili še ugodnejše koriščenje naših storitev.

Več o kartici ugodnosti

Kartica ugodnosti

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Preberi več o piškotkih

Dostopnost