Loading...
Verženske-Zgodbe Kultura brez ograje

Kultura brez ograje

Ni slučajno, da so Verženci praznovali visok kulturni jubilej, saj je kultura v Veržeju 120-letna prebivalka. Tudi tistega davnega leta je bila, ko so si kulturniki in mizar Franček delili prostor v Hedžetovi kulturni dvorani. Bila je to garderoba. Mizar Franček ni imel svoega domovanja, zato so ga kulturniki vzeli na domovanje kar v svojo garderobo. Tam je delal po večini krste za mrliče in tam tudi spal. V zimskem času je podnevi obiskoval svoje prijatelje po Veržeju, se tam grel in tam tudi najedel, ponoči pa je šel na svoje domovanje, v garderobo.  Legel je kar v krsto, ki je bila v pripravljenosti, če bi v Veržeju kdo umrl. V krsto si je nasipal žagovino in oblance, za pokriti pa ni imel drugega kot zimski suknjič. Če je imel veliko dela, se je nabralo tudi nekaj odpadnega lesa, s katerim si je zakuril in vsaj za silo segrel bivalno-kulturni prostor.

Verženski kulturniki so se tistega leta pripravljali na uprizoritev igre MOČ TEME. Vadili so kar v garderobi ali v Frančkovi mizarski delavnici. Za klop so uporabili krsto, ki so jo obrnili naokrog. Vse bi bilo prav, če ne bi bilo v tem prostoru precej hladno. Vprašali so Frančka, ali se da v njegovi peči tudi zakuriti.

“Da, da,” jim je odgovoril Franček in pridal, “samo drva si morate nekje nabaviti.”

Kulturniki so se dogovorili, da bodo za kurjavo poskrbeli solidarnostno, kar je pomenilo, da bo na ene vaje prinesel drva od doma eden igralec, na druge vaje pa spet drugi igralec. Tudi mizarju Frančku je bila njihova ideja všečna, saj si je misli, da se bo odslej lahko grel tudi on, ko bodo kulturniki imeli vaje za igro. Če pa ne bodo vseh drv pokurili, bo jih vsaj nekaj ostalo za drugi dan.

Opravili so prve bralne vaje, določili dan, ko se spet zberejo ter določili prvega, ki mora poskrbeti za kurjavo.

Prišel je dan, ko so kulturniki imeli naslednje vaje. Spet so se vsi zbrali. Južek, ki je bil določen, da prinese drva, je prišel praznih rok. Ko so ga prisotni vprašali, zakaj je prišel brez drv, se je le ta izgovarjal, da jih je pozabil vzeti.

“Pa na mrzlem ja ne moremo vaditi,”, je negodoval režiser.

“Pojdi domov, vzemi drva in se brž vrni,” mu je zapovedal.

“Mi te bomo ta ča počakali!”

Južek se je odpravil po drva. Ko je šel po stopnicah, je premišljeval, zakaj raje ni povedal, da doma nimajo sami dovolj drv, kot mu je rekel oče in da naj si kultura sama nabavi drva za kurjavo. Pa se je tisti hip spomnil dobre ideje, ko je šel ob ograji po snegu. Ustavil se je, nekaj časa ogledoval ograjo in brž z rokami odtrgal eno desko, nato drugo desko … Ko jih je nabral za celo butaro, se je brž odpravil nazaj v garderobo. Vsi so bili začudeni, kako hitro se je vrnil. Zakurili so si in vadili ob prijetni toploti. Tudi mizaR Franček se je lepo grel.

Ob koncu vaj so določili spet dan, ko se snidejo in postavili Alojza za kurjača.

Ko je prišel dan naslednjih vaj, se je Alojz od doma odpravil neoliko prej. Tudi on se je lotil lesene sosedove ograje ob kulturnem domu in prinesel celo butaro drv. S Frančkom sta zakurila in pričakala ostale. Vsi so bili srečni ob toploti in pridno vadili, saj se je dan premiere z naglico bližal.

Na naslednjih vajah so se kar vsi polastili ograje ob kulturnem domu in tako je bil prostor zmeraj prijetno ogret.

Prišel je dan premiere. Pred kulturnim domom se je kar trlo ljudi. Vsi so nestrpno pričakovali, le kaj so verženski kulturniki naštudirali v teh dolgih zimskih večerih. Med množico pa je bil tudi sosed Tunek. Skoraj bi ga zadela kap, ko je opazil, da je med njegovim ogradom in kulturnim domom izginila ograja.

“Tega ni mogel storiti nihče drug, kot mizar Franček,” si je rekel in brž stekel po stopnicah v garderobo, kjer so bili že našemljeni igralci, šepetalka, režiser in tudi mizar Franček.

“Franc!” se je zadrl Tunek

“Kje je moja ograja?” Franček, ki je sedel na krsti pa je hladno odgovoril: “Moč teme, jo je vzela.”

B A N O V I Č K A *Kartica ugodnosti*

Postanite članica / član kluba ugodnosti Terme Banovci in se pustite razvajati... Za koriščenje storitev v Termah Banovci pa boste nagrajeni s popusti. Člani kluba ugodnosti boste lahko deležni še posebnih popustov, ki vam bodo omogočili še ugodnejše koriščenje naših storitev.

Več o kartici ugodnosti

Kartica ugodnosti

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Preberi več o piškotkih

Dostopnost