Loading...
Verženske-Zgodbe Kako je Franček k deklinam hodil

Kako je Franček k deklinam hodil

Franček je bil pošten in pameten človek. Rad je hodil k maši, ženo je ubogal in pridno delal na svoji žalarski kmetiji. Vesel je bil, če je polje obrodilo, da so imeli dovolj kruha, on in Marga, Še posebej pa otroci, ki so včasih stali kot stopničke pred njim. Franček je živel v tistem obdobju, ko še v vasi ni bilo nobenega avtomobila, kolo pa redkost. Toda Franček ga je imel. Ni bil ravno nov, bil pa je dober, da se je lahko vozil celo v oddaljeni Lotmerk.

Nekega jutra je Franček opazil, da kolesa ni več v njegovi kleti, kjer ga je ponavadi imel shranjenega. Preiskal je dvorišče, pregledal tudi vsa drevesa, da mu ga slučajno kateri sosedovih paglavcev ne bi privezal na drevo. Toda ves trud je bil zaman. Bil je prepričan, da mu ga je nekdo ukradel.

Prišla je nedelja in Franček se je odpravil k maši. Tokrat je moral iti peš. Med potjo se je spomnil domislice, kako bi ugotovil, kdo mu je ukradel kolo. Ker je nekoliko prej prišel v cerkev, je v zakrstiji našel župnika.

ta ga je čudno pogledal in vprašal: “No, Franček, kako pa to, da si danes tako zgodnji?”

“Ah, veste, gospod župnik, prišel sem peš, pa si nisem dobro izračunal časa hoje do cerkve. Veste, kolo so mi ukradli. Prišel sem vas prositit za pomoč. Kaj boste danes pridigali, gospod župnik?”

“Kaj pa ima moja pridiga opraviti s tvojim ukradenim kolesom? Pridigal bom po evangeliju.”

“Joj, gospod župnik, jaz vam to mašo plačam in pridigajte o desetih božjih zapovedi.”

“Ja, kaj pa imajo božje zapovedi opraviti s tvojim kolesom?”

“Imajo, imajo, gospod župnik,” je tarnal in vztrajal Franček. “Namreč, vi boste pridigali o desetih biožjih zapovedi, jaz bom pa iz zakrstije opazoval ljudi, in ko boste prišli do zapovedi – NE KRADI – bom videl, kdo bo zardel. Veste, tisti je meni ukradel kolo.”

Franček je iz denarnice potegnil dvajsetaka in ga dal župniku, saj je bila to maša za posebne namene. Dogovorjeno, storjeno. Maša se je pričela. Župnik je pridigal o desetih božjih zapovedih, Franček pa je iz zakrstije opazoval ljudi.

Po nekaj tednih se spet srečata župnik in Franček, ki se je peljal na kolesu.

Župnik ga ustavi in nagovori: “Franček, ali si našel svojo kolo?”

“Našel, našel, gospod župnik.”

“Pa mi povej, kdo ti ga je ukradel?” Franček se je popraskal po glavi in župniku povedal: “Takrat, ko ste pridigali o božji zapovedi – NE KRADI – so bili vsi ljudje v cerkvi mirni in noben ni pordel. Ko pa ste, gospod župnik, pridigali o deveti božji zapovedi – NE ŽELI SI SVOJEGA BLIŽNJEGA ŽENE – pa sem se jaz spomnil, kje sem kolo pozabil.”

B A N O V I Č K A *Kartica ugodnosti*

Postanite članica / član kluba ugodnosti Terme Banovci in se pustite razvajati... Za koriščenje storitev v Termah Banovci pa boste nagrajeni s popusti. Člani kluba ugodnosti boste lahko deležni še posebnih popustov, ki vam bodo omogočili še ugodnejše koriščenje naših storitev.

Več o kartici ugodnosti

Kartica ugodnosti

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Preberi več o piškotkih

Dostopnost