Loading...
Verženske-Zgodbe Bunčke cvrle so Veržencom plot podrle

Bunčke cvrle so Veržencom plot podrle

besedilo je v izvirnem prleškem narečju

Po storoj navodi je tüdi v Veržeh v cerkvi večkrot na den zvonilo. Oča Rihtar je poslüša toto zvojeje, pa mu nikak neje šlo v vüho. Bole je poslüša, bole so se mu zvonovi čüli razglašeni. Misla si je: “A, zato so Verženci tak slabe vole, ka morejo poslüšati tote razglašene zvone.”

Pozva je store dede vkup in jin naroča, ka morejo po Veržeji in v Bunčanih pobrati teko penez, ka mo si Verženci v svojen türni lehko privoščili nove zvone, kere de se na daleč čülo, tudi do Bunčan.

Bunčanci pa tüdi niso bili od muh.

Ko je Franček po Bunčanih peneze zbira, so mu Bunčanci rekli, ka do uni tüdi nekda meli svoj zvun, keri, de jih oznanja, kdo je treba iti jest, pa kdo v postelo spot.

Ko je verženski oča Rihtar to zveda, je po pozva vküp store dede in jin reka: “Ko mo meli nove zvone, še narete okoli türna plot, ka Bunčanci nedo mogli naših zvunov poslušate.”

Dedi so prijeli za flosarke in drvjače in resen okolo türna naredili močen nerodov plot z gostimi špricli, ka se resen nede glos zvunov v Bunčane čüja.

Oči Rihtari so se pogruntavčine posrečile. V Bunčanih se verženskih zvonov neje več čülo.

Bunčanci so poslali očo župojnovega s peciklon v Verže, naj pogledne, kaj se je zgodilo, ka se v Bunčane več nič verženski zvonovi ne čüjejo. Oča župojnov si je v Veržeh pogledna, ka so mu verženci zašpilali in se brž s peciklon odpela nazoj v Bunčane.

Zbra je svoje lidi vküp in jih pita: “Čüte čehi, kaj je za narediti? Verženci so si okoli svojega türna plot postavili, zato mi v Bunčane več ne čüjemo jihovih zvunov.”

Pa če so čehi malo glove vküp podržali, oča župojnov pa je pipo vdara en štrjoh dobrega vina in v bunčkih glovah se je včasik pojovila reštev.

Pa je Lujzek, ki je bija že zelo korajžen od župojnovega vina, reka: “Čehi, spüstmo mi naše bunčke cvrle pa naj Veržencon tisti plot poderejo.”

Vsi so se s ten strinjali, hitro šli domu, spustili svoje cvrle, kere so naravnost v Verži priletele, se vsele na močen verženski plot, ki se je pod težo cvrl kar dol vlega. Od tistega časa po v Bunčanih poslüšajo verženske zvone. Med tistin cejton pa so si tudi v Bunčanih na jihovi kapeli küpili svoj zvun, samo verženskega je itak lepše poslüšati, ki bolj glasno poje.

B A N O V I Č K A *Kartica ugodnosti*

Postanite članica / član kluba ugodnosti Terme Banovci in se pustite razvajati... Za koriščenje storitev v Termah Banovci pa boste nagrajeni s popusti. Člani kluba ugodnosti boste lahko deležni še posebnih popustov, ki vam bodo omogočili še ugodnejše koriščenje naših storitev.

Več o kartici ugodnosti

Kartica ugodnosti

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Preberi več o piškotkih

Dostopnost