Postržjača je narejena iz krušnega testa in premazana z zaseko. Nastala je tako, da so gospodinje zamesile testo za kruh v lesenih koritih (nečkah) in vsakič je na straneh posode ostalo nekaj testa. To so postrgale in ga oblikovale v hlebček, nato pa ga na loparju razvaljale za debelino enega prsta ter nanj položile kupčke zaseke in jo na koncu spekle. Ponekod danes dodajo še ocvirke ali kupčke česna.

"Prite, prite z vseh vesi, prite glejat, ka v Veržeh se zanimivega godi"
travnik narcis

"Prite, prite z vseh vesi, prite glejat, ka v Veržeh se zanimivega godi"
trg Slavka Osterca

"Prite, prite z vseh vesi, prite glejat, ka v Veržeh se zanimivega godi"
Mlin na Muri

"Prite, prite z vseh vesi, prite glejat, ka v Veržeh se zanimivega godi"
Terme Banovci