Ajdov krapec
Ajdov krapec je močnata jed iz ajdovega tankega nekvašenega testa, potresenega s kravjo skuto ali sirom. Obstaja še različica iz pšenične moke in krompirja. To slastno jed so gospodinje pekle ob večjih kmečkih delih kot so žetev in mlačev (kmečko opravilo, pri katerem se spravlja…
Kvasenica
Kvasenica – okrogla pogača iz razvaljanega kvašenega testa z namazom iz skute, kisle smetane in jajc. Postrežena je bila največkrat za časa del v vinogradih (kopanje, trgatev), na njivi kot npr. žetev ter ob večjih praznikih
Kisla žüpa
Kisla žüpa (juha) ima posebno mesto v prehrani, saj je zelo okrepčilna in so jo velikokrat postregli ob večjih kmetijskih in vinogradniških delih ter v jutranjih urah svatom na gostüvanju (poroka). Tako jo torej lahko ponudimo že za zajtrk, če pa je primerno obogatena s…
Prleška tünka
Prleška tünka je kulinarična posebnost, ki izhaja iz regije Prlekija ali po domače iz krajev na desnem bregu reke Mure. Gre za mesni izdelek, ki je konzerviran v zaseki ter tradicionalno hranjen v lesenih posodah imenovanih »tünka«. Z zorenjem v zaseki, dobi meso posebni okus,…
Prleška gibanica
Prleška gibanica je praznično pecivo iz vlečenega testa v več plasteh ali gübah, med katerimi je nadev – v 19. stoletju so to lahko bili s sirom, smetano, maslom, medom, orehi, makom, tudi z jabolki, repo, zeljem ali bučami. V času trgatev so jo gospodinje…
Postržjača
Postržjača je narejena iz krušnega testa in premazana z zaseko. Nastala je tako, da so gospodinje zamesile testo za kruh v lesenih koritih (nečkah) in vsakič je na straneh posode ostalo nekaj testa. To so postrgale in ga oblikovale v hlebček, nato pa ga na…